Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

Dag van de Biodiversiteit

Dag van de Biodiversiteit

Dag van de Biodiversiteit
De Verenigde Naties hebben 22 mei uitgeroepen tot Internationale Dag van de Biodiversiteit. Op deze dag wordt over de hele wereld aandacht gevraagd voor kwetsbare ecosystemen waarin een grote variatie aan planten, insecten en dieren gedijt. Lokale overheden en tal van natuurorganisaties organiseren lezingen, wandelingen, speurtochten en andere activiteiten voor jong en oud. Ook op kleine schaal kunnen we ons steentje bijdragen aan een duurzame, groene wereld.

Doe groen

  • Gebruik geen pesticiden of chemicaliën, maar natuurlijke producten om tuinmeubels, vlonders en terrassen te reinigen en om plagen als bladluis of slakken tegen te gaan.
  • Maak de tuin niet te netjes, maar laat wat bladeren en takjes liggen. Die trekken insecten en vervolgens ook vogels aan en verrijken uiteindelijk de grond.
  • Plaats hagen in plaats van een houten schutting om de tuin af te schermen. Of kies voor duurzame schuttingen van wilgentenen of bamboe.
  • Maak uw eigen composthoop. Zo recyclet u keuken- en tuinresten en heeft u op den duur gratis en voor niets goede compost.
  • Zorg voor een gevarieerde (inheemse) beplanting, met bollen, vaste planten, struiken en bomen. Nuttige insecten en kleine dieren als vogels genieten er minstens zoveel van als u. Ook op een balkon kunnen bollen, planten en kleine struiken staan die een voedingsbron vormen voor  bijen en vlinders.
  • Leg een groen dak aan, met bijvoorbeeld kant-en-klare matten met vetplantjes (Sedums) en eventueel ook zonnepanelen. Goed voor de isolatie, de reductie van fijnstof, het dempen van geluid en voor vogels en bijen.
  • Water in de tuin, of het nu een vijver of vogeldrinkbak is, trekt veel verschillende soorten dieren aan.
  • Hang een vogelnestkast en insectenhotel op.
  • Koop snijbloemen in het seizoen waarin ze van nature bloeien, die niet uit verwarmde kassen komen of uit verre landen zijn ingevlogen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Goede afwatering in de tuin

De enorme hoosbuien van de afgelopen tijd, waardoor woonkamers, kelders, straten en tuinen blank kwamen te staan, maken maar weer eens duidelijk dat het heel belangrijk is te zorgen voor een goede afwatering in de tuin. Een aantal mogelijkheden en tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer...
Smaakmaker in de tuin

Fruitbomen als appel, peer en pruim zijn echte smaakmakers in de tuin. In het voorjaar geniet je van de bloesem en vanaf augustus verschijnen de eerste vruchten. De fruitboom staat daarom als Tuinplant van de Maand extra in het zonnetje.

Lees meer...
Woonplant van de maand augustus: de Echeveria

In augustus is de veelzijdige Echeveria benoemd tot de Woonplant van de Maand. Deze vetplant met Mexicaanse roots is een echte survivor die weinig aandacht vraagt.

Lees meer...
Iepenziekte

Het is helaas niet altijd pais en vree in onze Hof van Eden. Nadat de afgelopen jaren de buxus en de Leylandii-coniferen plotsklaps akelig bruin konden worden, steekt ook de gevreesde iepenziekte hier en daar weer de kop op. In alle gevallen zijn schimmels de boosdoeners. Bij de (voor de bomen) zeer besmettelijke iepenziekte is een vervelende kever de veroorzaker van het kwaad. 

Lees meer...
Onze tuincentra