In augustus is de veelzijdige Echeveria benoemd tot de Woonplant van de Maand. Deze vetplant met Mexicaanse roots is een echte survivor die weinig aandacht vraagt.
Vlezige blaadjes in rozetvorm
De Echeveria typeert zich door zijn dikke, vlezige blaadjes die groeien in rozetvorm. Deze blaadjes variëren in kleur per Echeveriasoort van grijsgroen tot lila en roodachtig. Als er bloeistengels met gekleurde bloemetjes verschijnen, dan staat de vetplant in bloei.
Een groene survivor
De Echeveria behoort tot de familie van vetplanten (Crassulaceae). De dikke blaadjes, stengels en wortels van de plant hebben een belangrijke functie. Ze slaan namelijk water op tijdens het groeiseizoen. Heel slim, want zo overleeft de vetplant lange perioden van droogte in zijn geboorteland Mexico. De plant kan maar liefst tussen de twee en drie weken zonder water. Dat maakt de Echeveria ideaal voor de zomervakantie. Je kunt jouw Echeveria in de zomer ook prima op je terras of balkon neerzetten.
Stijlvol
Er bestaan maar liefst 150 soorten Echeveria’s. De grootste kan wel 50 centimeter in doorsnee worden.De Echeveria Miranda past in ieder interieur, deze is namelijk in alle kleuren verkrijgbaar. Er bestaat zelfs een Echeveria die overdag lichtenergie absorbeert en dit in het donker weer uitstraalt. Een combinatie van verschillende soorten in een grote schaal geeft een stijlvol en kleurrijk effect.
Woonplant van de Maand
De Echeveria staat deze maand in het middelpunt van de belangstelling als Woonplant van de Maand augustus 2014. ‘Woonplant van de Maand’ is een initiatief van Bloemenbureau Holland, marketinghart voor bloemen en planten, en komt tot stand met financiële steun van de Europese Unie. Maandelijks kiest Bloemenbureau Holland in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer.
Kijk ook eens naar de volgende berichten:
De enorme hoosbuien van de afgelopen tijd, waardoor woonkamers, kelders, straten en tuinen blank kwamen te staan, maken maar weer eens duidelijk dat het heel belangrijk is te zorgen voor een goede afwatering in de tuin. Een aantal mogelijkheden en tips om wateroverlast te voorkomen.
Lees meer...Fruitbomen als appel, peer en pruim zijn echte smaakmakers in de tuin. In het voorjaar geniet je van de bloesem en vanaf augustus verschijnen de eerste vruchten. De fruitboom staat daarom als Tuinplant van de Maand extra in het zonnetje.
Lees meer...Het is helaas niet altijd pais en vree in onze Hof van Eden. Nadat de afgelopen jaren de buxus en de Leylandii-coniferen plotsklaps akelig bruin konden worden, steekt ook de gevreesde iepenziekte hier en daar weer de kop op. In alle gevallen zijn schimmels de boosdoeners. Bij de (voor de bomen) zeer besmettelijke iepenziekte is een vervelende kever de veroorzaker van het kwaad.
Lees meer...Blauw is van veel mensen de lievelingskleur. Dus is het niet verwonderlijk dat veel mensen van blauwe bloemen houden. Helaas is écht blauw vrij zeldzaam in het plantenrijk. Bovendien neemt iedereen de kleur anders waar en kan de één iets als ‘blauw’ bestempelen, terwijl de ander ervan overtuigd is dat het ‘paars’ is. Een selectie van de meest blauwe bloemen, geïnspireerd door de hoogzomer-hemel en door vakanties aan de Méditerranée.