Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

Goede afwatering in de tuin

Goede afwatering in de tuin

De enorme hoosbuien van de afgelopen tijd, waardoor woonkamers, kelders, straten en tuinen blank kwamen te staan, maken maar weer eens duidelijk dat het heel belangrijk is te zorgen voor een goede afwatering in de tuin. Een aantal mogelijkheden en tips om wateroverlast te voorkomen.

  • Maak van uw tuin geen compleet bestrate ‘concrete jungle’; ideaal is een verhouding van 30% bestrating/verharding en 70% beplanting.
  • Kies halfverharding (split, grind, gravel, schelpen, houtsnippers) voor de aanleg van tuinpaden.
  • Leg waar mogelijk (garage, schuur, tuinhuis) een groen dak aan; die beplanting vangt ook regenwater op.
  • Zorg voor een losse, luchtige bodemstructuur door – zeker bij een nieuwbouwhuis – de grond goed om te spitten en te verbeteren met compost.
  • Laat paden en het terras een klein beetje schuin aflopen, een centimeter per vierkante meter, zodat het water naar de border, het gazon of in een afvoerputje of -goot loopt.
  • Leg staalprofielen tussen de terrastegels.
  • Leg bij een structureel natte grond een drainagesysteem aan of laat dit door een specialist aanleggen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Smaakmaker in de tuin

Fruitbomen als appel, peer en pruim zijn echte smaakmakers in de tuin. In het voorjaar geniet je van de bloesem en vanaf augustus verschijnen de eerste vruchten. De fruitboom staat daarom als Tuinplant van de Maand extra in het zonnetje.

Lees meer...
Woonplant van de maand augustus: de Echeveria

In augustus is de veelzijdige Echeveria benoemd tot de Woonplant van de Maand. Deze vetplant met Mexicaanse roots is een echte survivor die weinig aandacht vraagt.

Lees meer...
Iepenziekte

Het is helaas niet altijd pais en vree in onze Hof van Eden. Nadat de afgelopen jaren de buxus en de Leylandii-coniferen plotsklaps akelig bruin konden worden, steekt ook de gevreesde iepenziekte hier en daar weer de kop op. In alle gevallen zijn schimmels de boosdoeners. Bij de (voor de bomen) zeer besmettelijke iepenziekte is een vervelende kever de veroorzaker van het kwaad. 

Lees meer...
Hemelsblauwe bloemen

Blauw is van veel mensen de lievelingskleur. Dus is het niet verwonderlijk dat veel mensen van blauwe bloemen houden. Helaas is écht blauw vrij zeldzaam in het plantenrijk. Bovendien neemt iedereen de kleur anders waar en kan de één iets als ‘blauw’ bestempelen, terwijl de ander ervan overtuigd is dat het ‘paars’ is. Een selectie van de meest blauwe bloemen, geïnspireerd door de hoogzomer-hemel en door vakanties aan de Méditerranée.
 

Lees meer...
Onze tuincentra