Het is een goede traditie om bij elke troonswisseling in Nederland een koningslinde te planten. Dat gebeurde ook bij de troonsbestijging van de vorstinnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix. Op 30 april 2013 hebben stichting Nationale Boomfeestdag en de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen ter gelegenheid van de troonsbestijging van koning Willem-Alexander het initiatief genomen tot het project Koningsbomen. Het streven is dat alle Nederlandse gemeentes een koningsboom planten met het speciaal, door Margot Berkman ontworpen sierhek eromheen.
Koninklijk tintje in eigen tuin
Mocht er bij u in de buurt (nog) geen koningslinde zijn verrezen, dan is het een idee er zelf een te planten. Voorheen werd vaak de Tilia europaea ‘Pallida’ geplant, maar tegenwoordig wordt gekozen voor de Tilia Henryana, ook wel gewimperde of Chinese linde genaamd, omdat deze niet ‘druipt’. De boom blijft relatief laag, zo’n vijf meter, en past dus ook prima in een kleine tuin. Het blad loopt roze tot roodbruin uit, maar verkleurt al snel naar groen. In juli-augustus-september bloeit de linde met crème-witte bloesems die een honingachtige geur verspreiden. Honingbijen zijn er dan ook dol op, nóg een reden om deze boom in de tuin te planten. Leve de koning(slinde)!
Kijk ook eens naar de volgende berichten:
De enorme hoosbuien van de afgelopen tijd, waardoor woonkamers, kelders, straten en tuinen blank kwamen te staan, maken maar weer eens duidelijk dat het heel belangrijk is te zorgen voor een goede afwatering in de tuin. Een aantal mogelijkheden en tips om wateroverlast te voorkomen.
Lees meer...Fruitbomen als appel, peer en pruim zijn echte smaakmakers in de tuin. In het voorjaar geniet je van de bloesem en vanaf augustus verschijnen de eerste vruchten. De fruitboom staat daarom als Tuinplant van de Maand extra in het zonnetje.
Lees meer...In augustus is de veelzijdige Echeveria benoemd tot de Woonplant van de Maand. Deze vetplant met Mexicaanse roots is een echte survivor die weinig aandacht vraagt.
Lees meer...Het is helaas niet altijd pais en vree in onze Hof van Eden. Nadat de afgelopen jaren de buxus en de Leylandii-coniferen plotsklaps akelig bruin konden worden, steekt ook de gevreesde iepenziekte hier en daar weer de kop op. In alle gevallen zijn schimmels de boosdoeners. Bij de (voor de bomen) zeer besmettelijke iepenziekte is een vervelende kever de veroorzaker van het kwaad.
Lees meer...