Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

Maarts viooltje

Maarts viooltje

Doorgaans bloeit het maarts viooltje eigenlijk, en vreemd genoeg, pas in april, maar dankzij de extreem zachte winter krijgt dit vaste plantje beslist al in ‘de goede maand’ zijn violet-blauwe bloempjes.

Geparfumeerd strijkorkest
De Latijnse naam van het maarts viooltje, Viola odorata, is pas echt toepasselijk, want de bloemen geuren heerlijk. Er zijn heel veel soorten violen, zoals de winterviool die nog tot in mei kan bloeien. Zowel maartse viooltjes als winterviolen hebben een hekel aan volle zon en hoge temperaturen. Zet de winterviolen bij voorkeur in een pot op een schaduwplek op het terras of balkon. Het maarts viooltje is heel geschikt als bodembedekker, bijvoorbeeld aan de voet van struiken. Hetzelfde geldt voor het labradorviooltje, Viola labradorica, eveneens een vaste, laagblijvende plant met kleine, paarse bloemen.

Een vrolijke noot
In ons tuincentrum vindt u nu ook ruime keuze in tweekleurige, tweejarige violen, waarvan u meteen de lentekriebels krijgt. Als u telkens de uitgebloeide bloemen verwijdert, kunnen ze doorbloeien tot in de herfst. Tweejarige violen geven de voorkeur aan een plaatsje in de zon. Binnenkort zijn er ook weer volop hoornviooltjes, Viola cornuta, verkrijgbaar, die van april-mei tot september rijk bloeien met kleine bloemen. Dit vaste plantje is er met heel veel verschillende bloemkleuren, ook met meerkleurige bloemen, en gedijt in zon en halfschaduw.

Viooltips

  • Paarsblauwe violen staan heel mooi in witte, grijze en lichtblauwe potten of bakken
  • Violen met gele, oranje en rode bloemen combineren mooi met terracotta potten en houten bakken
  • Blijf de uitgebloeide bloemen verwijderen, zodat ze langer doorbloeien
  • De bloemen van het maarts viooltje zijn eetbaar. Garneer er een salade mee of versuiker ze en versier er een toetje, cake of taart mee!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Goede afwatering in de tuin

De enorme hoosbuien van de afgelopen tijd, waardoor woonkamers, kelders, straten en tuinen blank kwamen te staan, maken maar weer eens duidelijk dat het heel belangrijk is te zorgen voor een goede afwatering in de tuin. Een aantal mogelijkheden en tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer...
Smaakmaker in de tuin

Fruitbomen als appel, peer en pruim zijn echte smaakmakers in de tuin. In het voorjaar geniet je van de bloesem en vanaf augustus verschijnen de eerste vruchten. De fruitboom staat daarom als Tuinplant van de Maand extra in het zonnetje.

Lees meer...
Woonplant van de maand augustus: de Echeveria

In augustus is de veelzijdige Echeveria benoemd tot de Woonplant van de Maand. Deze vetplant met Mexicaanse roots is een echte survivor die weinig aandacht vraagt.

Lees meer...
Iepenziekte

Het is helaas niet altijd pais en vree in onze Hof van Eden. Nadat de afgelopen jaren de buxus en de Leylandii-coniferen plotsklaps akelig bruin konden worden, steekt ook de gevreesde iepenziekte hier en daar weer de kop op. In alle gevallen zijn schimmels de boosdoeners. Bij de (voor de bomen) zeer besmettelijke iepenziekte is een vervelende kever de veroorzaker van het kwaad. 

Lees meer...
Onze tuincentra