Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

Cyclamen binnen én buiten

Cyclamen binnen én buiten

Ze zijn helemaal terug van weggeweest. Een tijd lang hadden ze een wat tuttig imago, maar cyclamen zijn er tegenwoordig in tal van mooie kleuren. Ze laten zich leuk combineren, zowel binnen als buitenshuis, want ze zijn er als tuinplant, kamerplant én als snijbloem. En ze bloeien in het najaar én in de winter!

Knollen in soorten en maten
Cyclamen zijn knolgewassen. Sommige bloeien in de zomer, andere in de herfst of de winter. De bloemkleur varieert van wit tot rood en paars en alle schakeringen daartussen. Tuincyclamen krijgen bloemstengels van zo’n 7 tot 15 centimeter hoog. Huiskamercyclamen krijgen grotere bloemen dan de tuincyclamen, net zoals snijcyclamen. Die laatste hebben ook langere (circa 20 centimeter) stengels en een heerlijke geur.

In de tuin
Bloeiende cyclamen kunt u nog planten zolang de grond niet te nat en niet bevroren is. De planten houden van een schaduwrijke plek, onder struiken of onder het bladerdak van een boom. De grond moet kalkrijk en goed water doorlatend zijn. In de winter kunt u ze het best beschermen met een flinke laag compost of bladaarde met kalk. De knolletjes van de zomerbloeiende, geurige Cyclaam purpurascens (het ‘Alpenviooltje’) plant u in het voorjaar, die van de herfstbloeiers in juni-juli en die van de winterbloeiers in september. Goed winterharde exemplaren kunnen ook prima in pot, op het terras of balkon.

In de huiskamer
De frisse kleuren waarin cyclamen bloeien en het fraaie, hartvormige blad met opvallende tekening maken ze heel aantrekkelijk om in huis te halen. Zet ze in een vrolijk gekleurde pot of kies pot en bloem in dezelfde kleur voor een stijlvol effect. Zet ze niet boven de verwarming en ook niet in direct zonlicht. Zorg dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat wordt. Geef de bloeiende plantjes om de twee weken mest. Snijcyclamen blijven in een vaas met schoon water wel twee weken goed. Ze geuren heerlijk en zijn ook leuk te combineren met andere bloemen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Goede afwatering in de tuin

De enorme hoosbuien van de afgelopen tijd, waardoor woonkamers, kelders, straten en tuinen blank kwamen te staan, maken maar weer eens duidelijk dat het heel belangrijk is te zorgen voor een goede afwatering in de tuin. Een aantal mogelijkheden en tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer...
Smaakmaker in de tuin

Fruitbomen als appel, peer en pruim zijn echte smaakmakers in de tuin. In het voorjaar geniet je van de bloesem en vanaf augustus verschijnen de eerste vruchten. De fruitboom staat daarom als Tuinplant van de Maand extra in het zonnetje.

Lees meer...
Woonplant van de maand augustus: de Echeveria

In augustus is de veelzijdige Echeveria benoemd tot de Woonplant van de Maand. Deze vetplant met Mexicaanse roots is een echte survivor die weinig aandacht vraagt.

Lees meer...
Iepenziekte

Het is helaas niet altijd pais en vree in onze Hof van Eden. Nadat de afgelopen jaren de buxus en de Leylandii-coniferen plotsklaps akelig bruin konden worden, steekt ook de gevreesde iepenziekte hier en daar weer de kop op. In alle gevallen zijn schimmels de boosdoeners. Bij de (voor de bomen) zeer besmettelijke iepenziekte is een vervelende kever de veroorzaker van het kwaad. 

Lees meer...
Onze tuincentra